Blog

Alles wat je moet weten over een dakrenovatie in 2024

Het is sterk aangeraden om de staat van je dak regelmatig te checken. Zeker wanneer dat dak verschillende jaren oud is, dan kan een opfrissing al eens nodig zijn. Wij vertellen je alvast wat je moet weten over een dakrenovatie in 2024!

De voordelen van een dakrenovatie

Een dakrenovatie geeft je woning niet alleen een nieuwe, frisse look, het verhoogt ook de waarde wanneer je je huis ooit verkoopt! En dat zijn niet de enige voordelen:

 • Hogere energie-efficiëntie
  Combineer je je renovatie met dakisolatie? Dan hou je tijdens de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten. Resultaat? Een lagere energierekening en comfortabel wonen!
 • Combineerbaar met andere werkzaamheden
  Zoals we al zeiden, combineer je het perfect met dakisolatie, maar ook de installatie van zonnepanelen kan naadloos geïntegreerd worden.
 • Voorkomt waterschade
  Een dakrenovatie voorkomt structurele vochtschade en verlengt de levensduur van je dak. Zo hoef je op lange termijn minder uit te geven aan onderhoud en reparaties.

Wat zijn je opties bij een hellend dak?

Dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen mogelijk. Dat kan gaan van een zinken of rieten bedekking tot metaalplaten. Maar de 2 populairste blijven:

 • Dakpannen
  Hierin onderscheiden we betonnen en keramische pannen. De betonnen versie is de meest budgetvriendelijke optie met een minimale impact op het milieu. De keramische zorgt dan weer voor een authentieke uitstraling met materiaal dat langer dan een mensenleven meegaat.
 • Leien
  Ook hier is een onderscheid tussen 2 versies. Kunstleien geven je woning een strakke look, met een minimaal risico op ongelijkheden. Bij natuurleien heb je hier meer kans op, omdat het een natuurlijk product is, maar het gaat ook langer mee.

Isolatie

Aan de binnenkant van je dak is de beste optie om te isoleren met minerale wollen. Glaswol is licht, soepel en eenvoudig op maat te snijden. Het is een budgetvriendelijk materiaal dat brandwerend is en goed presteert op vlak van akoestische isolatie. Rotswol is iets steviger en heeft een hogere densiteit waardoor het beter isoleert tegen geluid.

Langs buiten is PIR het ideale materiaal. Het is licht, drukvast, vochtbestendig, brandwerend en heeft een hoge isolatiewaarde.

Wat zijn je opties bij een plat dak?

Dakbedekking

Bij een plat dak zijn er 3 mogelijke dakbedekkingen:

 • EPDM
  Elastisch maar sterk en duurzaam materiaal gemaakt van synthetisch rubber. Het is uv-bestendig, vergt weinig onderhoud en is bestand tegen scheurvorming.
 • Roofing
  Ook wel bekend als bitumen. Dit kwalitatieve, duurzame materiaal is gemaakt van aardolie en is de goedkoopste dakbedekking. Roofing gaat zo’n 30 jaar mee, beschermt tegen alle Belgische weersomstandigheden en vergt weinig onderhoud.
 • PVC
  Een elastische, recycleerbare kunststof. PVC is brandveilig, maar is wel een pak minder duurzaam dan EPDM of roofing en gaat het minst lang mee.

Isolatie

We gebruiken hetzelfde isolatiemateriaal voor hellende en platte daken, maar de manier van isoleren is anders. De eerste manier is een koud dak waarbij we minerale wol gebruiken en de isolatie zich aan de binnenkant bevindt.

Bij de methode van een warm dak is er minder kans op koudebruggen, schimmel en scheuren. Hierbij isoleren we met PIR aan de buitenkant met een dampscherm, isolatie en nieuwe dakbedekking. Een warm dak is beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

De budgetvriendelijkste optie: een omgekeerd dak. We plaatsen de isolatie boven op de dakbedekking en werken af met hout, grind of tegels.

De premies in 2024

Een volledige renovatie van je dak bespaart je op lange termijn aan kosten. De kans is trouwens groot dat je recht hebt op verschillende premies die de kosten drukken. Ook in 2024 heb je verschillende opties:

 • Mijn Verbouwpremie
 • EPC-labelpremie
 • Ondersteuning bij asbestverwijdering
 • Verlaagd btw-tarief van 6%
 • Lokale premies

Heb je sinds 2023 een woning gekocht met EPC-label E of F? Dan moet je binnen de 5 jaar na aankoop verplicht renoveren naar label D of beter!

Klaar om je dak te renoveren in 2024?

Of je nu een hellend of plat dak hebt, dakrenovatie is een slimme investering voor de toekomst. Contacteer ons gerust of vraag meteen een offerte aan, wij staan klaar om van 2024 een jaar te maken waarin je dak én woning in topconditie zijn.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit