Blog

De juiste dakbedekking voor je plat dak

EPDM, roofing of PVC? Voor al wie aan het bouwen of renoveren is: ontdek hier de juiste dakbedekking voor je plat dak.

De juiste dakbedekking maakt de look van je huis af. Het is dus niet verwonderlijk dat er heel wat verschillende opties mogelijk zijn. Om het je gemakkelijker te maken, geven we hier een overzicht met de belangrijkste kenmerken.

EPDM: duurzaam 

EPDM staat voor Etheen Propeen Dieen Monomeer, een synthetisch rubber dat erg duurzaam is. Deze kunststof beschermt je dak zo’n 40 jaar tegen zon, UV-licht, regen, sneeuw en hagel. Bovendien vraagt EPDM weinig onderhoud en is het makkelijk te plaatsen, waardoor de kans op beschadiging erg klein is. Wij raden vooral Resitrix aan, een erg kwalitatief en milieuvriendelijk EPDM-merk.

Roofing: oerdegelijk en waterafstotend

Roofing, ook wel bitumen genoemd, is het meest gebruikte materiaal voor platte daken in België. Deze dakbedekking is te herkennen aan zijn typische gekleurde minerale laag of zwarte kleur. Die zwarte kleur is afkomstig van de oorsprong van het materiaal. Roofing wordt namelijk gewonnen uit aardolie. Liever een andere kleur dan zwart? Ook rode, bruine en blauwe bitumen zijn mogelijk.Roofing is een stuk goedkoper dan EPDM, maar biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het materiaal is waterafstotend, bestand tegen heel wat klimaatinvloeden en bovendien de perfecte basis voor een daktuin of zonnepanelen. Mits een goede plaatsing gaat roofing bijna even lang mee als EPDM en vraagt het even weinig onderhoud.

PVC: brandveilig

Naast bitumen en EPDM is er nog een optie voor een plat dak, namelijk de recycleerbare kunststof PVC. Dat is enorm brandveilig, maar lang niet zo duurzaam als EPDM of roofing. PVC is een goedkope oplossing en gaat gemiddeld slechts 15 jaar mee.

Optioneel voor de groenliefhebbers: een groendak

Als een traditionele uitstraling niets voor jou is, kan je ook kiezen voor planten op je dak. Wil je zo’n groendak, dan kies je het best voor roofing als dakbedekking.

Een groendak kan intensief of extensief zijn. Op het eerste soort groendak kan je tuinieren. Je kiest zelf welke planten, kruiden en gewassen er boven je hoofd groeien.

Liever wat minder onderhoud? Een extensief groendak bestaat uit mossen en vetplanten. Je mag er in tegenstelling tot een intensief groendak niet op lopen, maar je hoeft er ook jaren niet naar om te kijken.

Beide soorten groendaken hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar en zijn natuurlijk erg milieuvriendelijk.

Een goede plaatsing boven alles

Welke dakbedekking je ook kiest, het belangrijkste is steeds dat deze goed geplaatst wordt. Je kan nog zo’n kwalitatief en duurzaam materiaal kiezen, met een slechte plaatsing zal het nooit lang meegaan. Kies dus voor vakmanschap, zo ben je jaren gerust.

Ben je aan het bouwen of renoveren? Kijzer is met meer dan 30 jaar ervaring ijzersterk in dakwerk. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit