Blog

De juiste dakbedekking voor je hellend dak

De verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak bespraken we eerder al. Heb jij een hellend dak? Ontdek dan hier jouw ideale dakbedekking!

De juiste dakbedekking maakt de look van je huis af. Het is dus niet verwonderlijk dat er heel wat verschillende opties mogelijk zijn. Om het je gemakkelijker te maken, geven we hier een overzicht met de belangrijkste kenmerken.

Dakpannen: de lieveling

Dakpannen zijn de meest gekozen dakbedekking voor een hellend of gebogen dak. Waarom pannen zo populair zijn? Ze zijn makkelijk en snel te plaatsen, je vindt ze in alle kleuren, maten en prijsklassen en ze gaan lang mee! Dakpannen kunnen gemaakt zijn van klei of beton.

De betonnen dakpan

Betonnen dakpannen zijn de meest betaalbare optie. Ze hebben een minimale impact op het milieu en zijn recycleerbaar. Betonnen dakpannen worden gemaakt van zand, water, cement en klei. Doordat heel deze massa gekleurd wordt, vallen beschadigingen nauwelijks op.

Vroeger verkleurden dakpannen makkelijk of waren ze door hun ruwe oppervlak een perfecte basis voor mos en algen, maar door kwaliteitsverbeteringen behoren deze minpunten tot het verleden. Tegenwoordig is de betonnen dakpan een sterke concurrent voor de keramische dakpan.

De keramische dakpan

Met keramische dakpannen kies je voor een authentieke uitstraling en een materiaal dat langer dan een mensenleven meegaat. De dakpannen worden namelijk onder hoge temperaturen gebakken, waardoor ze een uitgesteld verouderingseffect hebben en bestand zijn tegen vrieskou. Dankzij hun uitzonderlijke structuur en talrijke kleurverschillen zijn ze vaak de eerste keuze van architecten en designers. Naast het materiaal, moet je ook het formaat van je dakpan in overweging nemen. Een groot formaat is eenvoudig en snel gelegd en kost daarom ook minder. Kleine dakpannen zijn bijvoorbeeld nodig bij daken die een bijzondere vorm hebben (veel ramen en schoorstenen). Wil je een kwaliteitsvolle dakpan, let er dan op dat ze voldoet aan de Benor-norm.

Leien: een unieke uitstraling

Deze soort dakbedekking werd oorspronkelijk gemaakt van leistenen. Dat gesteente bestaat uit lagen klei en andere stoffen zoals kwarts die door de druk van de aarde natuurlijk tot gesteente zijn gevormd. Zij geven je huis een landelijke uitstraling dankzij de typische look van natuursteen. Tegenwoordig zijn leien echter ook in kunststof of roofing beschikbaar. Leien plaatsen is duurder dan dakpannen leggen, maar je creëert er een unieke uitstraling mee. Kunst- en roofingleien gaan zo’n 30 jaar mee, natuurleien halen wel 80 jaar.

Natuurleien

Kleur- en vormverschillen tussen natuurleien zijn onvermijdelijk, maar deze kleine ongelijkheden dragen bij aan de natuurlijke uitstraling van een leien dak. Voor de kleur ben je afhankelijk van het soort natuursteen.

Kunstleien

Bij kunstleien is er minder risico op ongelijkheden, aangezien ze fabrieksmatig geproduceerd worden. Kunstleien worden gemaakt op basis van mineraalvezels en cement. In plaats van een authentieke look, krijg je bij kunstleien een strakkere look. Kunstleien zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Bitumenleien

Bitumenleien of roofingleien worden in de volksmond ook wel shingles genoemd. Ze worden vooral gebruikt als dakbedekking voor tuinhuizen en blokhutten. De meest voorkomende kleuren voor roofingleien zijn groen, rood, bruin en zwart.

Riet: liefhebbers van klassiek en bourgondisch

Terwijl riet vroeger een goedkope oplossing was om het dak waterdicht te maken, wordt het nu vaak gebruikt bij eerder dure huizen. Bovendien heeft dit materiaal een bijzonder hoge isolatiewaarde. Voor riet moet je dak een hellingshoek van minstens 45 graden hebben zodat het water goed afgevoerd kan worden. Een rieten dak gaat 30 tot 40 jaar mee.

Een goede plaatsing boven alles

Welke dakbedekking je ook kiest, het belangrijkste is steeds dat deze goed geplaatst wordt. Je kan nog zo’n kwalitatief en duurzaam materiaal kiezen, met een slechte plaatsing zal het nooit lang meegaan. Kies dus voor vakmanschap, zo ben je jaren gerust.

Ben je aan het bouwen of renoveren? Kijzer is met meer dan 30 jaar ervaring ijzersterk in dakwerk. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit