Blog

Welke soorten dakisolatie bestaan er?

Een goed geïsoleerd dak is de basis van een solide woning. Maar welke soorten dakisolatie bestaan er eigenlijk allemaal? Wij sommen de belangrijkste graag voor je op!

Soorten dakisolatie voor een hellend dak

Er bestaan verschillende soorten dakisolatie voor je hellende dak. Wij leggen hieronder onze 2 favorieten uit:

Minerale wol aan de binnenkant

Minerale wollen kan je makkelijk plaatsen en ze zorgen voor een thermische en akoestische isolatie. Door hun soepelheid kunnen ze ook makkelijk overweg met oneffen oppervlakten. Daarnaast zijn ze brandveilig en dampopen. Er bestaan 2 belangrijke soorten:

Glaswol

Dit isolatiemateriaal is heel licht en soepel. Je kan het makkelijk op maat snijden en tussen de kepers van het dak plaatsen. Glaswol is budgetvriendelijk, is brandwerend en presteert goed op vlak van akoestische isolatie.

Rotswol

Omdat rotswol gemaakt wordt op basis van basalt (vulkanisch gesteente) is het iets steviger dan glaswol. Je kan dit materiaal samendrukken waardoor het ook geschikt is om tussen de kepers te plaatsen. Net als glaswol is het geschikt voor akoestische isolatie, maar rotswol heeft een iets hogere densiteit waardoor het beter isoleert tegen geluid.

PIR aan de buitenkant

PIR staat letterlijk voor polyisocyanuraat en is isolatiemateriaal op basis van petrochemische grondstoffen zoals aardolie. Het is licht, drukvast, vochtbestendig, brandwerend en heeft een hoge isolatiewaarde.

Manieren om je plat dak te isoleren

We gebruiken hetzelfde isolatiemateriaal voor hellende en platte daken, maar de manier van isoleren is anders. Bij een plat dak kan dat op 3 manieren:

1. Koud dak

Hiervoor gebruiken we minerale wol. De isolatie bevindt zich langs de binnenzijde, onder de dakbedekking en dakconstructie. Het risico op scheuren is groter bij deze methode, dus we raden aan om voor een van de twee onderstaande te gaan.

2. Warm dak

De isolatie met PIR wordt aan de buitenkant van de dakconstructie geplaatst. We brengen eerst een dampscherm aan, daarop plaatsen we de isolatielaag en daarbovenop de nieuwe dakbedekking. Hierbij is er geen spouw, waardoor het dak samen met de woning opwarmt. Een warm dak is beter bestand tegen temperatuurschommelingen en heeft dus minder risico op scheurtjes.

3. Omgekeerd dak

We plaatsen de isolatie bovenop de dakbedekking. Deze methode wordt meestal gekozen voor platte daken waarop veel gewandeld wordt, zoals dakterrassen. De afwerking gebeurt vaak met hout, grind of tegels. Een omgekeerd dak is de goedkoopste optie van de 3, maar is nog steeds een eenvoudige en efficiënte manier om je dak te isoleren.

Advies nodig over de verschillende soorten dakisolatie?

Conclusie? De soort isolatie hangt af van de manier van isoleren. Weet je niet goed uit welke soorten dakisolatie jij kan kiezen? Kijzer staat voor je klaar met advies op maat én met de geschikte vakmannen om de isolatie correct te plaatsen. Contacteer ons gerust als je vragen hebt of vraag meteen een offerte aan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit