Blog

De 5 belangrijkste renovatiepremies van 2024 uitgelicht

Wil jij je huis renoveren dit jaar, maar vind je de investering voorlopig te groot? Weet dan dat er heel wat premies zijn die je project een pak voordeliger maken. Wij lichten de 5 belangrijkste renovatiepremies van 2024 kort toe:

1. Mijn Verbouwpremie

De Mijn Verbouwpremie is een uitgebreide subsidie die een hele reeks renovatiewerken dekt. Wil jij dus je dak renoveren of zonnepanelen laten plaatsen? Dan biedt deze premie een mooie financiële ondersteuning. De exacte bedragen variëren, maar kunnen hoog oplopen, vooral voor energie-efficiënte installaties zoals zonnepanelen.

Hier kom je alvast te weten welke premies je kan aanvragen en op welk bedrag je recht hebt.

2. EPC-labelpremie

Heb jij een sinds 2023 een woning gekocht met label E of F? Dan geldt een renovatieverplichting en moet je binnen de 5 jaar na aankoop dus verplicht renoveren naar label D of beter! Dan kan je deze EPC-labelpremie goed gebruiken. Ideaal voor wie bijvoorbeeld z’n dak wil laten isoleren of zonnepanelen wil installeren. De premie varieert tussen de € 2.500 en € 5.000, afhankelijk van welke werken je laat uitvoeren.

Bij Kijzer bieden we elke klant de mogelijkheid om kosteloos een EPC voor onze werken en na onze werken te krijgen.

Lees er alles over op deze website en ontdek er alle voorwaarden voor 2024.

3. Ondersteuning particulieren bij asbestverwijdering

Is je woning gebouwd voor 2001? Dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Als je je woning wil renoveren, is het onvermijdelijk om dit eerst correct en veilig te verwijderen. Dat brengt natuurlijk kosten met zich mee! De Vlaamse Overheid ondersteunt particulieren met verschillende initiatieven, die via de lokale besturen verlopen.

Een voorbeeld hiervan is de Fluvius-premie voor asbestverwijdering met plaatsing van zonnepanelen. Deze premie is specifiek gericht op niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen, zoals zoals een stal, garage of koterij. Het premiebedrag bedraagt € 12 per m² verwijderde asbestoppervlakte. Opgelet: je moet in ruil voor minstens 10% van de oppervlakte van het verwijderde dak zonnepanelen plaatsen. Je kan de tijdelijke premie nog activeren tot en met 31 december 2025 via het premieloket van Fluvius.

Ook de extra premie van € 8 per m² voor asbestverwijdering in combinatie met muur- of dakisolatie wordt in 2024 verlengd. Je kan je aanvraag indienen tot eind 2025! Dat wil dus zeggen dat facturen die in 2024 en 2025 worden opgemaakt in aanmerking komen voor deze premie.

4. Verlaagd btw-tarief van 6% voor particulieren

De federale regering moedigt renoveren al een aantal jaren aan door het btw-tarief te verlagen. Als je (privé)woning ouder is dan 10 jaar, kan je die onder een aantal voorwaarden renoveren tegen het btw-tarief van 6%, in plaats van 21%. Dat is al sinds 2021 zo en de federale regering heeft beslist om het verlaagde btw-tarief van 6% te verlengen voor particulieren!

Opgelet: wie een heropgebouwde woning koopt via een bouwpromotor komt helaas niet meer in aanmerking en moet een BTW-tarief van 21% betalen.

5. Lokale premies

Bekijk zeker eens bij de stad, gemeente of het dorp waar je woont welke steunmiddelen zij hebben om je renovaties te steunen. Dit kan namelijk zeer lokaal gaan.

Tip: renovatiepremies wijzigen constant, dus raadpleeg regelmatig premiezoeker.be voor de laatste nieuwe updates.

Hulp nodig bij de renovatiepremies voor 2024?

Uiteraard staan we bij Kijzer altijd voor je klaar met gericht advies. Wij willen dat jij geniet van alle voordelen die renoveren te bieden heeft. Nadat we de werken bij jou hebben afgerond, helpen we je steeds met je premieaanvragen.

Heb je hier nog vragen over? Contacteer ons gerust! Of vraag meteen een offerte aan, dan weet je meteen wat je van het kostenplaatje mag verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit