Blog

Renovatie van een asbestdak: zo gaat het in z’n werk en daarom moet je het laten doen

Heb jij een asbestdak op je woning? Dan raden we je aan om dit te laten renoveren. We vertellen je hoe zo’n dakrenovatie met asbest in z’n werk gaat én waarom je hiervoor best een vakman inschakelt. Wij werken hiervoor samen met asbestconsultant asbestplatform.be.

Wat is asbest?

Asbest verwijst naar een groep natuurlijk voorkomende mineralen met vezelachtige structuren. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Vooral in de 20e eeuw werd het vaak toegepast bij golfplaten, onderdaken, dak- en gevelleien. De kans is dus groot dat gebouwen die tussen 1950 en 2001 gebouwd werden asbest bevatten.

Vanwege de gezondheidsrisico’s die ontstaan door het vrijkomen van asbestvezels uit verouderend materiaal, is het gebruik ervan sinds 2001 verboden. Het is ook verboden om zonnepanelen te plaatsen op asbestdaken en om ze te ontmossen. Daarom raden we aan om te renoveren!

Zo verwijderen onze vakmannen asbest op een veilige manier

Asbest herkennen is als particulier moeilijk: het heeft geen specifieke kleur en de structuur is moeilijk zichtbaar. Is het materiaal ouder dan 20 jaar? Dan is de kans groot dat je met asbest zit! Schakel dus altijd een professional in om het zeker te weten. Bij Kijzer zijn we specialist in asbestdaken verwijderen en doen we het altijd op een veilige manier, volgens de wettelijke normen. Wij kunnen ook staalnames afnemen en asbest door een labo laten vaststellen. Altijd in samenwerking met asbestconsultant asbestplatform.be.

Onze vakmannen trekken de nodige PBM’s (Persoonlijke beschermingsmiddelen) aan: witte pakken, FFP3-mondmaskers, handschoenen en ingepakte werkschoenen. De dakwerkers bevochtigen de leien zodat er geen stof ontstaat. Die asbestleien gooien ze niet zomaar naar beneden, maar ze leggen ze in gesloten zakken in een kraan of lift, brengen ze zo naar beneden en leggen ze proper in een speciale asbestcontainer zodat er zo weinig mogelijk omgevingsgevaar is. Na de afbraak worden de materialen zorgvuldig afgevoerd en gestort.

Dat onze vakmannen weten hoe ze asbest correct en veilig moeten verwijderen, hebben ze al meermaals bewezen! Onder andere bij projecten in Erpe-Mere, Puurs en Opwijk.

Waarom zou je asbest laten verwijderen?

Naast dat het een groot risico is voor je gezondheid, zijn er ook een aantal verplichtingen. Vanaf 2032 is elke gebouweigenaar (van alle gebouwen gebouwd voor 2001) verplicht om een geldig asbestattest te bezitten. Dit is nu al verplicht wanneer je een woning verkoopt!

Tegen 2034 moeten dan weer de risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen, denk hierbij aan asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Asbestdak veilig verwijderen? Schakel de pro’s in van Kijzer!

De beste en veiligste oplossing voor zowel jou als je omgeving is om asbest te laten verwijderen door onze vakmannen. We werken hiervoor nauw samen met asbestconsultant asbestplatform.be. Zo verzekeren wij jou niet alleen van een correcte verwijdering, maar ook van up-to-date info over de regeling. En uiteraard helpen we je steeds met je premieaanvragen.

Heb je hier nog vragen over? Contacteer ons gerust! Of vraag meteen een offerte aan, dan weet je meteen wat je van het kostenplaatje mag verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit