Blog

Lek in je dak? Zo pak je het aan!

Een lekkend dak kan ernstige schade aan je woning veroorzaken. Maar hoe herken je een lek, wat veroorzaakt lekkage en vooral: hoe los je het op? Hieronder vind je alle antwoorden op die vragen!

Hoe herken je een lek in je dak?

Lekkage is een van de meest voorkomende dakproblemen die er zijn. Er zijn verschillende signalen die hierop duiden. Let vooral op de volgende zaken:

  • Waterdruppels in je woning
    Dit is het meest duidelijke signaal van een lek. De druppels zijn vaak zichtbaar op plafonds, muren of meubels.
  • Vochtplekken
    Vochtplekken op plafonds, muren of in hoeken van je woning wijzen waarschijnlijk op een lek. De plekken zijn verkleurd of vertonen zelfs schimmelgroei.
  • Schimmelgroei
    Een duidelijke indicatie van vochtproblemen! Schimmel ontwikkelt zich op verschillende plekken in je woning. Kijk zeker op je plafonds, muren, vloeren en meubels.
  • Beschadigde dakpannen
    Beschadigde of gebroken dakpannen kunnen leiden tot lekkages. Controleer dus regelmatig je dak op scheuren, barsten of andere beschadigingen!

Wat veroorzaakt daklekkage?

Een lek ontstaat niet door één vaste factor. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals:

  • Dak beschadigd door ouderdom of het weer
    Dakpannen, dakpanplaten of andere dakbedekkingsmaterialen raken beschadigd door storm, hagel, vorst of ouderdom. Dit leidt vaak tot scheuren, barsten of gaten in de dakbedekking, waardoor het water naar binnen sijpelt.
  • Verstopte goot
    Wanneer dakgoten en regenpijpen vol zitten met bladeren en ander afval hoopt water zich op en sijpelt het onder de dakbedekking.
  • Slechte installatie
    Onjuist geïnstalleerde dakbedekking leidt in veel gevallen ook tot lekkages. Denk aan een slechte aansluiting tussen het dak en de muur of een onvoldoende hellingsgraad van het dak.

Dit moet je doen bij een lekkend dak

Zodra je een lek in je dak vermoedt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Volg daarom deze 4 stappen:

1. Identificeer de bron van het lek

Probeer te achterhalen waar het lek precies zit. Dit kan soms lastig zijn, omdat water zich via balken en andere constructieonderdelen verspreidt. Vind je het niet of voel je je niet comfortabel om dit zelf te doen? Schakel dan meteen een professional in!

2. Maak het lek tijdelijk dicht

Zodra je de bron van het lek vindt, maak je het lek zo goed mogelijk dicht. Dat kan met behulp van een doek, plastic of reparatiekit bijvoorbeeld.

3. Schakel een dakwerker in

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om het lek definitief te repareren. Die dakdekker stelt de exacte oorzaak van het lek vast en voert de reparatie op een correcte en professionele manier uit.

4. Voorkom toekomstige lekkages

Om toekomstige lekkages te voorkomen, is het belangrijk om je dak regelmatig te controleren op beschadigingen. Ook is het verstandig om dakgoten en regenpijpen schoon te houden, zodat het regenwater goed wordt afgevoerd.

Is je lekkende dak aan vernieuwing toe? Kijzer to the rescue!

Wanneer je dak sterk verouderd is, is een renovatie waarschijnlijk de enige oplossing. Vertrouw op Kijzer om je dak snel en efficiënt volledig te renoveren. Neem geen risico en contacteer ons vandaag nog of vraag meteen een offerte aan, dan weet je meteen wat je van het kostenplaatje mag verwachten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit