Blog

Haal meer daglicht in huis met lichtkoepels en dakramen

Natuurlijke lichtinval is enorm belangrijk in huis. Het is goed voor je gezondheid en doet je huis groter lijken. Maar hoe haal je nu precies meer daglicht in huis? Wij zetten de belangrijkste voordelen van lichtkoepels en dakramen op een rij.

Lichtkoepels voor plat dak

Een lichtkoepel is een raam dat op een plat dak wordt geplaatst en dat meestal bolvormig is. Het doel? Natuurlijk daglicht laten schijnen in een bepaalde ruimte in huis, maar het kan ook onder een carport, veranda of zelfs in een schuur.

Je kan kiezen voor een opalen lichtkoepel die melkwit is en de warmte in de ruimte houdt, of voor een heldere lichtkoepel die meer licht doorlaat. Wat je ook kiest, ze hebben allebei verschillende voordelen, zoals:

 • Meer daglicht in huis
 • Je huis lijkt groter, want meer licht zorgt voor meer ruimte
 • Als je je koepel strategisch plaatst, wordt de ruimte natuurlijk verwarmd en zo hoef je minder te verwarmen in de winter

De ruimte onder de koepel warmt snel op. Ben je bezorgd dat het onder de lichtkoepel té warm wordt in de zomer? Nergens voor nodig! Je kan bijvoorbeeld een speciale zonwering plaatsen om je lichtkoepel mee te verduisteren. Je kan daarnaast ook kiezen voor zonwerend glas dat 70% van de warmte tegenhoudt. Een koepel kan ook twee-, drie- of vierwandig zijn, en je kan kiezen voor vaste en opengaande koepels zodat je kan verluchten.

Dakramen voor hellend dak

Dakramen zijn dan weer ideaal voor een hellend dak. De meeste hebben een vierkante vorm, maar je kan ook voor een rechthoekige gaan die je horizontaal of verticaal plaatst. De 2 populairste soorten zijn:

 1. Tuimel- of wentelraam
  Dit dakraam scharniert om een horizontale as waardoor je het 180° kan draaien en zo makkelijk de buitenkant kan poetsen. Je kan het monteren op daken met een helling tussen 15° en 90°. Er is een ventilatieklep aanwezig zodat de ruimte geventileerd wordt zonder dat je het raam moet opendoen. De handgreep bevindt zich bovenaan waardoor je nog een laag meubel onder het venster kan zetten.
 • Uitzetbaar- of valraam
  De scharnieren zijn hier aan de bovenkant bevestigd waardoor je het raam tot 45° naar buiten kan draaien via de handgreep aan de onderkant. Dit dakraam is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 55°. Je hebt er een panoramisch uitzicht mee en een groter ruimtegevoel.

Net zoals bij lichtkoepels hebben dakramen ook heel wat algemene voordelen:

 • Doordat een dakraam schuin in een dak zit, vangt het meer zonnestralen op en geeft het meer lichtinval dan een gewoon raam
 • Je creëert extra ruimte: zo wordt je zolder bijvoorbeeld een volwaardige ruimte die je kan gebruiken als slaapkamer, bureau …
 • Je voegt extra voordelen toe aan je huis die de verkoopwaarde doen stijgen, want het zorgt niet alleen voor meer licht, maar het creëert ook optisch meer ruimte
 • Je houdt warmte binnen en bespaart op je energierekening, en tegelijk kan je goed ventileren en frisse lucht binnenlaten om vochtproblemen te voorkomen

Ook met dakramen hoef je tijdens de zomermaanden niet bang te zijn voor oververhitting. De standaarduitvoeringen hebben een goede Ug-waarde, maar wil je wat meer? Dan kan je voor het extra zonwerend glas gaan om de warmte goed buiten te houden. Of voor accessoires zoals als verduistering, rolluiken op zonne-energie … kan je ook bij ons terecht.

Meer daglicht in huis? Kijzer komt graag langs!

Of het nu lichtkoepels, dakramen of nog iets anders dak-gerelateerd is: bij Kijzer staan we graag klaar voor al je dak-gerelateerde werken. Contacteer ons als je vragen hierover hebt of vraag meteen een offerte aan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit