Blog

Heb jij nog asbestleien op je dak liggen?

Wist je dat volgens OVAM meer dan 2,8 miljoen woningen in Vlaanderen asbesthoudende materialen bevatten? Dit is goed voor ruim 2,3 miljoen ton aan asbest in onze persoonlijke leefruimte. Is jouw woning tussen 1950 en 2001 gebouwd? Dan zijn er vrijwel zeker asbesthoudende materialen gebruikt. Denk hierbij aan de nutsleidingen, isolatie, leien en onderdakplaten.

Wat is asbest

Asbest is een term voor natuurlijke kristallijne mineralen die bestaan uit naaldachtige vezels. Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt, maar sinds de 20e eeuw op grote schaal verwerkt. Door hun brandwerend en isolerend karakter werd het sindsdien gebruikt in verschillende bouwmaterialen.  De bekendste toepassingen zijn asbestcemente golfplaten, dak- en gevelleien,  Menuiserite onderdakplaten, schouwpijpen, afvoerbuizen,… Asbest werd enorm populair in de tweede helft van de vorige eeuw. De kans dat er in jouw woning (gebouwd tussen 1950 en 2001) asbest aanwezig is, wordt geschat op maar liefst 70 tot 90%.

Het gebruik van asbest werd verboden in 2001. Het bindmiddel dat de schadelijke asbestvezels insluit, kan namelijk, door veroudering en verwering, steeds zwakker worden. Hierdoor kunnen minuscule asbestvezels in de lucht en omgeving terechtkomen.

Bovendien mag je geen zonnepanelen plaatsen op een asbestleien dak en mag je het ook niet ontmossen. Wil je jouw dak klaarmaken voor de toekomst? Dan is een renovatie de beste optie.

Hoe veilig verwijderen

Asbest is helaas moeilijk te herkennen. Het heeft geen specifieke kleur, en heeft vaak een vezelige, moeilijk zichtbare structuur. De beste manier om asbest te herkennen is het achterhalen van de leeftijd. Is het materiaal ouder dan 20 jaar? Dan is de kans groot dat je op een asbesthoudend materiaal stootte.

Hoe slechter de toestand van een asbesttoepassing, hoe moeilijker het is om ze veilig te verwijderen. Schakel voor de zekerheid altijd een professional zoals Kijzer in. Wij treffen steeds de nodige voorzorgsmaatregelen om onze werknemers te beschermen. Denk hierbij allereerst aan een uitgebreide opleiding. Tijdens de werken voorzien we beschermende kledij (een stofmasker FFP3, een wegwerpoverall en afspoelbare schoenen). Na de afbraak worden de materialen zorgvuldig afgevoerd en gestort.

Asbestveilig Vlaanderen

De Vlaamse regering wilt na 2040 geen onveilig asbest meer in de buurt. Voor 2022 zal het houden van een asbestinventaris verplicht zijn bij de verkoop van een gebouw. Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar (van alle gebouwen gebouwd voor 2001) ook verplicht om een geldig asbestinventarisattest te bezitten. Tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen verwijderd zijn. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Er is momenteel dus nog een lange weg te gaan richting een Asbestveilig Vlaanderen.

Heb jij nog asbest op jouw dak? Raadpleeg ons dan snel voor een gratis offerte.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit