Blog

Een koud, warm of omgekeerd dak?

Wist je dat je platte daken op verschillende manieren kunt isoleren? Ja hoor! Er bestaan warme, koude en omgekeerde daken. Wat dit precies is, leggen we je graag uit.

Warm dak

Een plat dak waarbij de isolatie bovenop het dampscherm geplaatst wordt, wordt een warm dak genoemd. Bovenop de isolatie komt de dakdichting of dakbedekking. Dit is veruit de populairste methode om je plat dak te isoleren, omdat het het effectiefst is en de beste prestaties tot gevolg heeft.

Je hebt bij deze methode minder kans op koude bruggen, schimmel en scheuren. Het is bovendien ook de meest budgetvriendelijke manier om jouw plat dak te voorzien van een extra laagje.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak doe je – uiteraard – het omgekeerde van een warm dak. Jouw isolatie komt bovenop de dakbedekking, zodat je dakbedekking beschermd blijft. Bovenop de isolatie wordt een ballastlaag voorzien van bijvoorbeeld zware tegels of grind.

Hiervoor kan enkel vochtbestendig isolatiemateriaal gebruikt worden, maar deze hebben vaak een minder goede isolatiewaarde. Ook zal je merken dat de koude minder goed buiten gehouden wordt.

Koud dak

Voorzie je de isolatie tussen de balken van je houten roostering? Dan spreken we van een koud dak. Dit is de minst populaire manier van na-isolatie, aangezien het toch verschillende nadelen heeft.

Omdat de buitenzijde van je plat dak vaak erg dampdicht is, moet de constructie voldoende geventileerd worden. Dit is vaak moeilijk te verwezenlijken, waardoor het vocht van binnenin geen kans krijgt om te ontsnappen.

Hulp of advies nodig?

Een plat dak correct isoleren is erg belangrijk. Heb je nood aan wat extra advies en een degelijke vakman?

Vul gerust je gegevens in ons contactformulier in en we nemen contact met jou op.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit