Blog

Renovatiepremies: op welke steun kan je rekenen?

Renovatiepremies zijn het ultieme bewijs dat niet enkel Kijzer ervan overtuigd is dat renoveren een absolute meerwaarde is, ook de federale, Vlaamse en lokale overheden zien enkel voordelen in een grondige renovatie. Ze geven je daarom een extra duwtje in de rug met verschillende renovatiepremies. We zetten ze voor je even op een rijtje:

1. Mijn Verbouwpremie

De oude Vlaamse Renovatiepremie en de Fluviuspremie worden één. Sinds oktober 2022 kan je dus genieten van een eengemaakte, versimpelde ‘Mijn Verbouwpremie’. Maar wat houdt deze net in?

Hoeveel bedraagt het premiebedrag?

Jouw premiebedrag zal afhangen van jouw situatie: ben je alleenstaande of getrouwd? Hoeveel kinderen heb je ten laste? Hoeveel verdien je? Wij vatten het overzichtelijk samen.

Voor jouw dakrenovatie kan je, indien je aan de voorwaarden voldoet, het volgende verwachten:

overzicht bedragen en premies dakrenovatie

Voor jouw gevelrenovatie kan je, indien je aan de voorwaarden voldoet, het volgende verwachten:

Deze berekening is indicatief en vereenvoudigd. Sommige renovatiepremies zijn niet cumuleerbaar, maar meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-en-belastingvoordelen/mijn-verbouwpremie

Krijg ik een renovatiepremie?

Daarnaast komen, in de meeste gevallen, enkel renovatiewerken die uitgevoerd zijn door een aannemer in aanmerking voor renovatiepremies. Behalve in de categorieën binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, daarvoor moet je geen aannemer inschakelen.

Zoals altijd zijn er uitzonderingen en daarom dienen we na te gaan of jouw renovatiewerken aan de nodige premievoorwaarden voldoen. Zo zijn er bij appartementsgebouwen en VME’s andere berekeningen van kracht. Geen nood: onze bouwadviseurs bekijken dit met plezier.

Het totaalfactuurbedrag per renovatiecategorie moet ten slotte minstens 1.000 euro exclusief btw bedragen, voordat je in aanmerking komt voor de renovatiepremie.

Benieuwd welk premiebedrag jij zal krijgen? Doe de simulatie of contacteer ons voor een gratis en vrijblijvend offertebezoek.

Wanneer vraag ik een renovatiepremie aan?

Je kan ervoor kiezen om renovatiewerken los, of per ‘categorie’ in te dienen. Categorieën zijn bijvoorbeeld dakwerken, buitenmuurrenovatie of binnenrenovatie. Vraag je een renovatiepremie aan voor een categorie? Dan kan je de volgende vijf  jaar geen nieuwe premie meer aanvragen voor dezelfde categorie. Bij een zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler is dat  tien jaar.

De facturen kan je tot 2 jaar na factuurdatum inbrengen. Voor aanvragen tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022 kan je facturen inbrengen met een factuurdatum tot 2 jaar en 3 maanden terug.

Plan je premieaanvraag dus tijdig in, maar bundel ze wanneer je nog meer renovatiewerken plant.

2. Premie van de netbeheerder

De EPC-labelpremie wordt vanaf 1 januari 2021 toegekend voor de grondige energetische renovatie van een woning of een wooneenheid.

Voor deze premie moet je vooraf het EPC-label van je woning laten bepalen. Dit EPC mag niet ouder zijn dan 2019 en moet label E of F zijn voor een woning, en D, E of F voor een appartement.

Daarna heb je vijf jaar de tijd om je woning of wooneenheid grondig te renoveren. Zijn je werken klaar? Dan laat je een nieuw EPC van je woning of wooneenheid opmaken. Als het label verbeterd is tot minstens C (voor een woning) en B (voor een appartement), dan kan je hiervoor een renovatiepremie ontvangen.


Ook deze premie is onderhevig aan enkele voorwaarden. Lees er alles over via deze link.

3. Federale premie

De federale regering moedigt renoveren aan door het btw-tarief te verlagen. Als je (privé)woning ouder is dan 10 jaar, kan je die onder een aantal voorwaarden renoveren tegen het btw-tarief van 6%, in plaats van 21%.

Je kan je woning renoveren tegen het verlaagd tarief als je aan volgende voorwaarden voldoet:

  • De woning is ouder dan 10 jaar.
  • De woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om jouw beroep uit te oefenen.
  • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

Door het btw-tarief te verlagen, wordt renoveren een pak goedkoper. Zo komt er weer extra budget vrij om je nieuwe woning volledig in te richten!

4. Lokale premie

Ook jouw stad, gemeente of dorp kan ervoor kiezen om renovaties extra te steunen. Informeer je dus zeker goed, zodat je mogelijke renovatiepremies niet misloopt.

Opgelet, renovatiepremies kunnen steeds wijzigen. Surf naar www.premiezoeker.be of contacteer ons voor de laatste ontwikkelingen.

Hulp nodig bij renovatiepremies?

Omdat wij je willen laten genieten van àlle voordelen die renoveren te bieden heeft, helpen wij je ook verder met jouw premieaanvragen. Contacteer gerust je adviseur of mail even naar info@kijzer.be, zodat we je advies op maat kunnen geven.

Ontdek hier alles over premies en subsidies die er zijn voor dakwerken en renovaties!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit