Blog

Wat kost de renovatie van je dak?

De prijs van de renovatie van een dak hangt af van verschillende factoren. Welk type dakbedekking je kiest, de vorm van je dak en de afwerking spelen een grote rol. Eigenlijk is het logisch: hoe arbeidsintensiever de werken, hoe groter de investering. Je bekijkt je dak het best als een grote investering: het houdt je immers jaren warm en droog en draagt bij aan de uitstraling van je woonst.

Plat dak

werkman brandt een dakbedekking dicht
  1. Je dakbedekking
    Voor een plat dak kies je uit roofing, pvc of epdm als dakbedekking. Epdm is het duurst, roofing en pvc zijn goedkoper. De meest gekozen dakbedekking voor een plat dak is roofing. Benieuwd naar de verschillen tussen deze verschillende opties? Bekijk ons overzicht.
  2. Afwerking
    Verder is de prijs van de renovatie van je plat dak afhankelijk van de afwerking. Daartoe behoort het ophogen van dakranden en het installeren van een koepel. Wanneer je plat dak een uitzonderlijke vorm heeft (veel hoekjes en kantjes), zal er meer afwerking nodig zijn en betaal je dus ook meer.

Hellend dak

een huis met verschillende hellende daken

1. De structuur van een hellend dak

Een hellend dak bestaat uit een houtstructuur, (isolatie), een onderdak en de dakbedekking. De prijs voor de renovatie van een dak waar enkel de dakbedekking vervangen moet worden, ligt natuurlijk lager dan wanneer het onderdak en de houtstructuur ook vernieuwd moeten worden. Het is belangrijk om een specialist te laten bepalen of je houtstructuur aan vervanging toe is of niet. De kosten van de renovatie van je dak hangen ook af van het type isolatie dat je kiest. Naast de verschillen in kwaliteit kan je ook kiezen uit isolatie aan de buitenkant of aan de binnenkant.

De kosten van de renovatie van je dak hangen ook af van het type isolatie dat je kiest. Naast de verschillen in kwaliteit kan je ook kiezen uit isolatie aan de buitenkant of aan de binnenkant.

Een nieuw dak? Dan wordt er vaak gekozen voor isolatie aan de buitenkant (volgens het Sarking-principe), omdat de dakbedekking dan sowieso vernieuwd wordt. Bovendien hebben de kamers onder de zolder dan geen last van de werken. Zijn er nog geen kamers onder de zolder en wil je van je zolder een leefbare ruimte maken?  Kies dan voor isolatie aan de binnenkant, zoals minerale wol. Dat biedt extra zomercomfort (inertie) en is ook geluidsisolerend.

2. Het ene materiaal is het andere niet

De kostprijs van je dakrenovatie hangt uiteraard af van het gekozen materiaal. Heb je een hellend dak, dan kan je kiezen uit dakpannen, leien of riet.

Natuurlijk moet je de levensduur van de verschillende opties steeds in overweging nemen. Goed nieuws: ook daarvoor hebben we een handig overzicht gemaakt.

Ook de kleur is een prijsfactor. Kies je voor de originele kleur van je dakpan of lei, ben je natuurlijk minder geld kwijt dan wanneer je kiest voor een kunstmatig gekleurde dakbedekking.

3. Afwerking

  1. Op een hellend dak zal vaak extra maatwerk moeten gebeuren. Sommige dakpannen of leien zullen namelijk anders afgewerkt moeten worden, bijvoorbeeld op de plaats waar je dakraam of schoorsteen zit. Ook bij noordbomen of kielgoten is er extra maatwerk nodig.

Een andere belangrijke afwerking zijn je dakgoten. Voor bakgoten betaal je doorgaans meer dan hanggoten, omdat die eerste optie meer afwerking vereist. Een andere optie zijn dakramen. Per geïnstalleerd dakraam en bijhorende gootstukken betaal je

Een asbestdak dat vervangen moet worden is ook duurder. Gezien de schadelijkheid van die stof wordt er namelijk volgens een speciale procedure gewerkt die de wet oplegt.

Besparen op de prijs van de renovatie van je dak

  1. Isoleren!
    Laat je dak meteen bij de plaatsing isoleren. Sinds 2020 moeten de daken van alle woningen voldoen aan de dakisolatienorm. Met een niet-geïsoleerd dak kan je tot 32% van je energie verliezen. De prijs van isolatie is afhankelijk van de soort isolatie die je kiest, bijvoorbeeld isolatie langs de buitenkant (Sarking) of isolatie langs de binnenkant (minerale wol).
  2. Premies en Subsidies
    Voor heel wat woningwerken kan je subsidies of een premie krijgen. Vraag altijd na bij je gemeente of jij in aanmerking komt. Hier vind je een handig overzicht om te checken of je beroep kunt doen op de Vlaamse renovatiepremie. Ook voor isolatie bestaat er een premie, check de voorwaarden hierEen heropname van je hypotheek is ook mogelijk. Kijzer staat je steeds bij met advies over de mogelijke premies en subsidies.

Is je dak toe aan een renovatie?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit