Blog

Hoeveel kost een dak?

Slim bouwen en renoveren betekent ook de kosten goed plannen. Ontdek hier waarvan de prijs van een dak afhangt.

De kosten van een dak hangen sterk af van verschillende factoren. Welk type dakbedekking je kiest, de vorm van je dak en de afwerking spelen een grote rol. Eigenlijk is het logisch: hoe arbeidsintensiever de werken, hoe meer geld je kwijt bent. Je bekijkt je dak het best als een grote investering, het houdt je immers jaren warm en droog en draagt bij aan de uitstraling van je woonst.

Plat dak

 1. Je dakbedekking
  Voor een plat dak kan je kiezen uit roofing, pvc of epdm als dakbedekking. Epdm is het duurst, roofing en pvc zijn goedkoper. De meest gekozen dakbedekking voor een plat dak is roofing. Benieuwd naar de verschillen tussen deze verschillende opties? Check ons overzicht.
 2. Afwerking
  Verder is de prijs van je nieuw plat dak afhankelijk van de afwerking. Daartoe behoort het ophogen van dakranden en het installeren van een koepel. Wanneer je plat dak een uitzonderlijke vorm heeft (veel hoekjes en kantjes), zal er meer afwerking nodig zijn en betaal je dus ook meer.

Hellend dak

 1. De structuur van een hellend dak
  Een hellend dak bestaat uit een houtstructuur, (isolatie), een onderdak en de dakbedekking. Als enkel de dakbedekking vervangen moet worden, betaal je natuurlijk minder dan wanneer het onderdak en de houtstructuur ook vernieuwd moeten worden. Het is belangrijk om een specialist te laten bepalen of je houtstructuur aan vervanging toe is of niet.De kosten van je dak hangen ook af van het type isolatie dat je kiest. Naast de verschillen in kwaliteit kan je ook kiezen uit isolatie aan de buitenkant of aan de binnenkant. Bij een nieuw dak wordt er vaak gekozen voor isolatie langs buiten (volgens het Sarking-principe), omdat de dakbedekking dan sowieso vernieuwd wordt. Bovendien hebben de kamers onder de zolder dan geen last van de werken.Als er nog geen kamers onder de zolder zijn en je wil van je zolder een leefbare ruimte maken, wordt er vaak gekozen voor isolatie langs binnen zoals minerale wol. Dat biedt extra zomercomfort (inertie) en is ook geluidsisolerend.
 2. Het ene materiaal is het andere niet
  Heb je een hellend dak, dan kan je kiezen uit dakpannen, leien of riet. Voor betonnen dakpannen betaal je gemiddeld 25 tot 38 euro per vierkante meter. Voor dakpannen uit klei is dat 40 tot 45 euro. Fans van dakleien betalen voor natuurleien of kunstleien respectievelijk 55 tot 199 euro per vierkante meter en 30 tot 65 euro. Voor een rieten dak betaal je dan weer 75 tot 90 euro per vierkante meter.
  Natuurlijk moet je de levensduur van de verschillende opties steeds in overweging nemen, ook daarvoor hebben we een handig overzicht gemaakt.Ook de kleur is een prijsfactor. Kies je voor de originele kleur van je dakpan of lei, ben je natuurlijk minder geld kwijt dan wanneer je kiest voor een kunstmatig gekleurde dakbedekking.
 3. Afwerking
  Op een hellend dak zal er vaak extra maatwerk moeten gebeuren. Sommige dakpannen of leien zullen namelijk anders afgewerkt moeten worden, bijvoorbeeld op de plaats waar je dakraam of schoorsteen zit. Ook bij noordbomen of kielgoten is er extra maatwerk nodig.Een andere belangrijke afwerking zijn je dakgoten. Voor bakgoten betaal je doorgaans meer dan hanggoten, omdat die eerste meer afwerking vereisen. Een andere optie zijn dakramen. Per geïnstalleerd dakraam en bijhorende gootstukken betaal je ongeveer 800 euro.Een asbestdak dat vervangen moet worden is ook duurder. Gezien de schadelijkheid van die stof wordt er namelijk volgens een speciale procedure gewerkt die de wet oplegt.

Bespaartips

 1. Isoleren!
  Laat je dak meteen bij de plaatsing isoleren. Tegen 2020 is de Vlaamse dakisolatie-norm van kracht en zo bespaar je elk jaar op je energiefactuur. Met een niet-geïsoleerd dak kan je tot 32% van je energie verliezen. De prijs van isolatie is afhankelijk van de soort isolatie die je kiest, bijvoorbeeld isolatie langs de buitenkant (Sarking) of isolatie langs de binnenkant (minerale wol).
 2. Premies en Subsidies
  Voor heel wat woningwerken kan je subsidies of een premie krijgen. Vraag altijd na bij je gemeente of jij in aanmerking komt. Hier vind je een handig overzicht om te checken of je beroep kunt doen op de Vlaamse renovatiepremie. Ook voor isolatie bestaat er een premie, check de voorwaarden hierEen heropname van je hypotheek is ook mogelijk.Kijzer staat je steeds bij met advies over de mogelijke premies en subsidies.

Is je dak toe aan een renovatie?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2023 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit