Blog

Een onderhoudsvriendelijke gevel

Algen, mossen en planten hechten zich graag op gevels en laten een groene schijn na. Ook opspattend vocht na een hevige regenbui of zelfs een zandstorm zullen je gevel bevuilen. Vaak kan je de oorzaken van een vuile gevel niet aanpakken, maar onderhouden, dat is kinderspel.

Voorkomen is beter dan genezen

Om een vuile gevel zo veel mogelijk te voorkomen, geven we onze klanten graag wat tips mee. Zo bekijken we steeds de volgende punten om jouw gevel zo duurzaam en onderhoudsvriendelijk mogelijk te renoveren:

  • De dakranden
  • De dorpels
  • De gevelplint
  • De luchtkokers

Ten eerste moet de dakoversteek of dakrand voldoende uitsteken. Hoe meer deze uitsteekt, hoe minder regenwater er over de gevel zal lopen.

Ook de raamdorpels en deurdorpels moeten voldoende uitsteken. Langs de zijkanten kan immers regenwater over de gevel lopen. Extra afdruipranden op de raamdorpels zorgen ervoor dat de regen niet langs de zijkanten loopt. Het regenwater loopt netjes langs voor en laat geen vuile strepen na.

Ten derde zorgt opspattend vocht voor een vuile onderzijde van jouw gevel. Daarom plaatsen we steeds een gevelplint. Kies je voor een moderne granietkorrel of een authentieke blauwsteen? Het beschermt je gevel en zorgt voor een mooie afwerking.

Ventilatieroosters en luchtkokers stoten ten slotte vaak bevuilde lucht uit die de gevel kan verkleuren. Ze moeten dus voldoende uitsteken, zodat de lucht de gevel niet raakt.

Het onderhoud

Elke gevel verdient een regelmatige onderhoudsbeurt en we adviseren deze minstens eenmaal per jaar te reinigen. Jouw nieuwe gevel gaat hierdoor veel langer mee en blijft zo goed als nieuw. Gelukkig is een bepleisterde gevel gemakkelijk te onderhouden!

Een tuinslang, hoge drukreiniger of een simpele emmer en spons helpen je goed op weg. Kleine oneffenheden verwijder je met lauw water en een spons. Voor volledige geveloppervlakten gebruik je best de tuinslang of hoge drukreiniger (op een lage stand van maximaal 80 bar) en je behoud best een afstand van 30 à 40 centimeter. Niet elke bepleistering is immers bestand tegen de hoge druk van de hogedrukreiniger. Wees hiermee dus steeds zeer voorzichtig en informeer je vooraf.

Gebruikt voor het reinigen nooit een agressief schoonmaakmiddel, maar kies voor een biologisch afbreekbare oplossing, zoals een biologisch afbreekbare ontvetter. Laat het schoonmaakmiddel enkele minuten inwerken op de gevel en spuit van onder naar boven af.

Indien jouw gevel extreem vervuild is, kan je het oppervlak naborstelen. Laat je gevel indien nodig aanpakken door een echte gevelexpert. Als dit geen oplossing biedt, kan je opteren om de gevel opnieuw te laten schilderen door jouw gevelexpert.

Extra beschermlaag

Kies je voor een nieuwe bepleistering? Dan kan je opteren voor een extra beschermlaag in of op jouw nieuwe crepi.

De speciale lagen zorgen ervoor dat het vocht van regen, dauw of mist snel worden verdeeld, de druppels correct worden afgevoerd en vaak zelfs afgestoten worden. Door het verdelen van het vocht, zal de gevel veel sneller drogen en heb je minder kans op algen en mos. Deze zelfreinigende eigenschap biedt jouw gevel net dat beetje meer bescherming tegen veroudering. Ideaal voor wie in een beboste omgeving woont.

Kijzer, jouw gevelexpert

Met onze jarenlange ervaring bieden wij jou de crepigevel op maat. We kiezen met jou de gepaste gevelplint, de ideale dorpels en de dakrand op maat. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons via onderstaand formulier.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit