Blog

Eerste Hulp Bij Omgevingsvergunningen

Je woning transformeren was nog nooit zo gemakkelijk. Met een laagje crepi tover je jouw woning om tot een ultramoderne villa. Maar mag dat zomaar? Wij leggen het je graag, in mensentaal, uit.

Een gevel mag je niet zomaar, zonder toestemming van jouw stad of gemeente aanpassen. De lokale overheid wilt immers zelf over het uitzicht in het straatbeeld beslissen. Je kan renovatiewerken opdelen in volgende vergunningsmogelijkheden:

  • Vergunningsvrij
  • Meldingsplichtig
  • Vergunningsplichtig

Vergunningsvrije werken zijn eenvoudige onderhoudswerken. Denk hierbij aan het vervangen van kepers, panlatten en dakbedekking, het herstellen van pleisterwerk of het vervangen van de ramen. Handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume kunnen ook vrijgesteld zijn van een vergunning. Je mag dus gerust je dakvensters vervangen zonder een vergunning aan te vragen. Let wel goed op de voorwaarden.

Werken aan het dak, zijgevels of achtergevels kunnen daarnaast meldingsplichtig zijn. Bijvoorbeeld het vervangen van de dragende structuur van het dak, maar ook het vervangen van buitenmuren moet je melden.

Ten slotte zijn er de vergunningsplichtige werken. In regel moet je hiervoor steeds een architect inschakelen, maar ook hierin zijn natuurlijk enkele uitzonderingen. Voor het isoleren van je voorgevel of het isoleren van je dak is de medewerking van een architect niet verplicht. Zo lang er geen constructieprobleem is of de stabiliteit van het gebouw niet wijzigt, mag je gerust zelf aan de slag met de vergunning.

Informeer je vooraf zeker bij de lokale dienst. Zij zijn op de hoogte van de laatste regelgeving en geven je alvast een duwtje in de rug.

Hulp of advies nodig?

We begrijpen dat vergunningen vaak complexe processen zijn. Daarom helpen wij je graag verder. Met onze unieke aanpak moet jij je geen zorgen maken over al het papierwerk.

Vul gerust je gegevens in ons contactformulier in en we nemen contact met jou op.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit