Blog

Alles wat je wilde weten over dakgoten en afvoerbuizen

Geen hellend dak zonder dakgoot en het aanbod is dan ook enorm. Kunststof, zink, antrazink of zelfs koper: maar welke keuze is de beste?

Dakgoten

De functie van dakgoten

Ieder hellend dak heeft een dakgoot nodig, maar waarom precies? Wel, dakgoten zijn noodzakelijk voor een goede afwatering van je dak. Ze leiden het regenwater naar beneden, zodat het in de regenpijp, het riool of een regenput kan wegstromen.

De verschillende keuzes

Wist je dat er verschillende soorten dakgoten zijn? Niet enkel het materiaal of de kleur kan verschillen, ook de vorm. Algemeen, bestaan er twee soorten dakgoten: de hang- of mastgoot en de bakgoot:

  • De hang- of mastgoot wordt los tegen de muur of aan de dakkepers bevestigd. Het is het meest voorkomende type en is beschikbaar in een geprofileerde, vierkante en een halfronde uitvoering. Ze wordt opgehangen via stevige beugels en zijn bovendien het budgetvriendelijkst.
  • De bakgoot is een rechthoekige en stevige dakgoot, die een geheel vormt met jouw dakconstructie. Deze kunnen onderaan bekleed worden, waardoor ze vaak mooier ogen.

Wil je een opvallende of net een discrete dakgoot? De keuze is aan jou. Er bestaan bovendien niet alleen verschillende soorten dakgoten, maar ook de keuze uit de materialen is er groot. Er bestaan dakgoten uit koper, kunststof, zink,…

Afvoerbuizen

De functie van afvoerbuizen

De dakgoot zorgt ervoor dat regen die over het dak stroomt, opgevangen wordt. Door de hellingsgraad van de dakgoot vloeit het regenwater daarna netjes naar de afvoerbuis. Via de regenpijp vloeit de regen dan weer naar jouw riolering, regenwaterput of regenton.

De verschillende keuzes

Ook in jouw afvoerbuizen heb je keuze genoeg: van aluminium tot zink. Stem de afvoerbuizen echter af op jouw dakgoot voor het mooiste resultaat.

Naast het materiaal, kan je ook de vorm bepalen. De diameter van jouw regenpijp, hangt af van de grootte van jouw dak, de lengte van de dakgoot en de hellingsgraad van het dak. Daarnaast heb je de keuze tussen een ronde of een  vierkante afvoerbuis.  

Het onderhoud

Een probleem met jouw dakgoot merk je meteen. Bij hevige regenval zal het regenwater niet meer netjes wegstromen, maar loopt het gewoon over de goot, langs de buis of op de buitenmuur. Dat kan erg nare gevolgen hebben voor jouw woning

Het onderhoud van jouw goten is daarom erg belangrijk. Doe dit minstens eenmaal per jaar, want voorkomen is beter dan genezen.

Kijzer helpt jou bij zowel de keuze, als de plaatsing van je dakgoot

Laat het plaatsen van dakgoten en afvoerbuizen over aan een professional.  Kijzer komt hiervoor graag te plaatse, zodat we jouw dak van dichtbij kunnen bekijken. Samen zoeken we de beste dakgoot en regenafvoerbuizen uit voor jouw woning.

Wil je alvast een offerte op maat aanvragen voor de werken aan jouw dak? Geen probleem! Vul gerust je gegevens in ons contactformulier in en we nemen contact met jou op.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en geen informatie missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

© 2024 - Kijzer | Privacy Policy | Cookie
Webdesign Webit